Korisne informacije

Valuta i banke

Valuta u Hrvatskoj je hrvatska kuna (Kn). Jedan Euro jednak je 7.35 Kn. Novac se jednostavno može promijeniti u bankama i mjenjačnicama, putničkim agencijama, hotelima, aerodromima, željezničkim kolodvorima i u pokojim poštanskim uredima. Uobičajeno radno vrijeme banaka je radnim danom od 9.00-12.00 i 14.00-17.00. Mjenjačnice su uobičajeno otvorene i subotama.

Bankomati (ATM)

Bankomati primaju Visa, Eurocard/Mastercard, American Express kreditne kartice i Maestro Cirrus debit kartice. Nalaze se u svim većim bankama te na mnogim drugim mjestima po cijeloj državi i u zračnoj luci Zagreb.

Kreditne Kartice

Sve poznate kartice, primjerice Visa, Mastercard - Eurocard, Diners, American Express itd. mogu se koristiti u većini hotela, restorana i trgovina.

Porezi i napojnice

Ako nije izričito napisano, PDV (porez na dodanu vrijednost) je već uključen u navedenu cijenu. Nije potrebno davati napojnice u Hrvatskoj, ali male napojnice za dobru uslugu nije neobično.

Zdrastveno osiguranje

EYCC 2007 sudionici nisu pokriveni preko Hrvatskog Zavoda za Zdravstveno Osiguranje prema tome medicinski troškovi u Hrvatskoj mogu biti visoki. Zato toplo predlažemo da sudionici urede vlastito zdravstveno osiguranje. Tijekom privremenog boravka u Republici Hrvatskoj, osiguranici iz EU-a država članica će moći koristiti javne zdravstvene institucije i privatne liječnike koji su sklopili ugovor sa Hrvatski Zavodom za Zdravstveno Osiguranje (HZZO) prema E 111, ali i prema europskoj zdravstvenoj knjižici. U slučajevima hitnog slučaja strani osiguranik može također ići direktno s hitnom službom u najbližu bolnicu. Daljnje (ili moguće nedavno osvježenje) informacije mogu biti dobivene od zdravstvenih saveza preko kojih je posjetitelj osiguran ili od njihovog Ministarstva Rada. Svim drugim stranim državljanima je zajamčena hitna medicinska pomoć; međutim, oni sami moraju snositi troškove takvih usluga.

Lokalno vrijeme

Srednjoeuropska vremenska zona (CET), primjerice jedan sat ispred vremena prema Greenwich-u (GMT1+). Molim zapamtite da je Daylight Saving Time učinkovit ljeti (DST = GMT2+).

Struja

Napon u Hrvatskoj je 220V pri 50Hz. Električne utičnice prihvačaju samo okruglo-igličaste utičnice. Uređaji koji su dizajnirani za 110/120V trebaju pretvornik napona.

Voda za piće

Voda iz slavine je sigurna i pitka u cijeloj zemlji.

Vrijeme

Najviše dnevne temperature u kolovozu su između 25° C i 30° C (između 77° F i 86° F). Savjetujemo da sami provjerite vremensku prognozu prije dolaska prema Hrvatskoj. Vrijeme je općenito ugodno, ali može biti promjenjivo. Tako laka kabanica ili kišobran i topla odjeća za svježa jutra i večeri mogu biti korisni.

Tijekom mjeseca kolovoza vrijeme je ugodno na jadranskoj Obali s dnevnim temperaturama između 18°C i 29°C, (64°F 84°F) i temperatura mora je oko 24°C (75°F).

Telefoni i Wi-Fi

Javni telefoni rade sa magnetskim karticama. Magnetske kartice prodavaju se u poštama, na kioscima i tobaco trgovinama.

Telefonski pozivi unutar Hrvatske

Prilikom biranja međugradskog broja ili poziv od/prema/između mobilnih operatera morate prvo birati pozivni broj grada (s nulom).

Međunarodni pozivi

Izlaz za međunarodne razgovore u Hrvatskoj je 00, primjerice kada zovete međunarodne brojeve iz Hrvatske prvo morate utipkati 00.

Pozivni broj za Hrvatsku je 385, primjerice kada zovete u Hrvatsku prvo zovete izlazni broj za međunarodni pozi u vašoj zemlji, zatim 385, zatim lokalni pozivni broj u Hrvatskoj bez nule i na kraju lokalni telefonski broj.

Važni telefonski brojevi

Prva pomoć i vatrogasci: 112
Policija: 92

Mobiteli

U Hrvatskoj su tri velika mobilna operatera: Tele2 , VIP i T-Mobile, podržavaju GSM & UMTS 900/1800.

Wi-Fi pokrivenost

WLAN je Hrvatska javna bežična mreža, prema IEEE 802.11b standardima, poznata i kao Wi-Fi (SSID = neo). Omogućuje vrlo brz i jednostavan Internet ili e-mail pristupi za Laptop i PDA korisnike.

Javni prijevoz u Šibeniku

Šibenik ima dobro organiziran javni autobusni prijevoz.